Czy zawsze wiesz, co pijesz i jesz?
Sięgając po kromkę chleba, owoc lub szklankę soku, najczęściej myślimy jedynie o zaspokojeniu naszego głodu lub pragnienia. Często nie zastanawiamy się, co zawierają produkty spożywcze, które konsumujemy.
W Zespole Szkół Szkole Podstawowej i Gimnazjum w Pawłowicach, uczniowie klasy IV i V ponownie mieli możliwość uczestnictwa w zajęciach warsztatowych z cyklu „Spotkania z nauką”, które odbyły się 9 i 10 grudnia br. Zajęcia tradycyjnie prowadził mgr Rafał Łęcki z firmy edukacyjnej „Zielona Mysz”. Uczestnicy warsztatów samodzielnie określali zawartość skrobi w różnych produktach, analizowali też różnice zawartości witaminy C w wybranych owocach, ich przetworach i preparatach witaminowych. Obserwując „fajerwerk” z mąki uczniowie przekonali się również o tym, że substancje odżywcze są dla człowieka źródłem energii. Odpowiadali na pytania problemowe ( Dlaczego nie należy kichać podczas przygotowywania ciasta? Dlaczego lepiej pić soki przygotowane z naturalnych świeżych owoców). Sprawdzili również doświadczalnie wpływ alkoholu na białko jaja kurzego.
Celem zajęć było nie tylko przeprowadzenie prostego testu na obecność skrobi w produktach spożywczych, ale też zapoznanie uczniów z techniką prostych metod analityki laboratoryjnej, wykorzystaną przy analizie zawartości witaminy C w różnych produktach. Zajęcia te z pewnością pomogły uczniom krytycznie odnosić się do niektórych informacji, zawartych na etykietach produktów spożywczych.
Zrealizowane zajęcia warsztatowe były spójne z realizowaną tematyką zajęć na lekcjach przyrody, a jednocześnie stanowiły wstęp do nauki chemii w gimnazjum.